SEO

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Oluşturulur?

SEO uyumlu içerik oluşturma, irili ufaklı birçok detaydan oluşan, ciddi araştırma isteyen, özgünlük ve yaratıcılık gerektiren bir süreçtir. Sitelerin ayakta kalabilmeleri adına şart olan SEO uyumlu içerik türleri, sadece Google SEO kriterleri düşünülerek hazırlanmamalıdır. Zaten Google da sizden SEO uyumlu içerik üretmenizi isterken bunu beklemez. Google'ın beklentilerine uygun ve tamamen SEO uyumlu olan bir içerik, kullanıcıların istediklerini veren içeriktir.

SEO uyumlu içerik adı altında bir sayfa dolusu anahtar kelime yazmayı herkes yapabilir. Önemli olan anahtar kelimeleri konunun anlam bütünlüğünü bozmadan içeriğe yerleştirmek ve ziyaretçilerinizin içeriklerden yararlı bilgiler edinmesini sağlamaktır. Görselleri doğru yerde kullanmak, faydalı görseller eklemek ve konuyu irdelemek, tamamıyla SEO uyumlu bir ürün ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır.

SEO Uyumlu İçerik Kaç Kelime Olmalıdır?

SEO uyumlu içerik üretmek isteyip, 100-300 kelime arasında bir içerik üretmek çoğu zaman yeterli olmuyor. Bazı konularda sadece görseller ve kısa bir açıklamayla ilk sıraya tırmanırken, zorlu sektörlerde ve konularda 1000 kelimelik içeriğiniz dahi rekabette yetersiz kalabiliyor.

Öncelikle kendinize bir konu veya anahtar kelime belirleyip, konu hakkında araştırma yapmanız ve rakiplerinizi incelemeniz gerekir. Rakiplerinizin bu konuda minimum kaç kelime içerik ürettikleri ve içeriklerin ne gibi alt başlıklardan oluştuğuna dair incelemeler yapılmalıdır.

SEO uyumlu içerik en az 600-700 kelime aralığında olmalıdır. Bu kelime sayısının altında olan içeriklerde, belirlediğiniz konuyu anlatmanız son derece zordur. İçeriğin mümkün olduğunca 1000 kelimeye yakın olması ve hatta mantıklı bir şekilde bu limitin üst seviyelere çıkarılması, daha iyi olur.

NOT: Konu hakkında fazla kaynak ve yazacak bir şey bulunamıyorsa, kelime sayısına bakmadan bitirilmelidir. Önemli olan faydalı içerik üretmektir. Kelime sayısının fazla olması için boş bir içerik üretmek fayda sağlamaz. Aksine zarar verir.

Anahtar Kelime, Yan Anahtar Kelimeler ve Anahtar Kelime Adedi

SEO uyumlu içerik hazırlarken kullanılan anahtar kelimeler, mutlaka makale içerisine serpiştirilmeli ve okuyucuyu rahatsız etmemelidir.

SEO uyumlu içerik hazırlarken yapılan en büyük yanlışlardan biri, anahtar kelimelerin sıkça ve gereksiz kullanımıdır. Her ne kadar SEO’ya dair yapıldığı düşünülse de Google robotları bu durumu pek hoş karşılamıyorlar. Hatta fazla anahtar kelime kullanımı nedeniyle sitenizin spam statüsüne düşmesi dahi mümkündür.

Anahtar kelime kullanırken her şeyden önce doğru anahtar kelimeyi kullanmak gerekir. Örneğin, “köpek bakımı” anahtar kelimesi üzerinde bir içerik hazırlıyorsanız, bu anahtar kelimenin farklı varyasyonlarına da göz atmanız gerekir. Bu konuda daha fazla ilgi çeken anahtar kelimelerin olma ihtimali değerlendirilmelidir.

Ayrıca Google’da bu aramanın yapılması, ilk sıralarda çıkan içeriklerin incelenmesi önemlidir. İlk sıralarda yer alan sayfalar sizin rakiplerinizdir ve “köpek bakımı” anahtar kelimesinden farklı anahtar kelimeler kullanmış olabilirler. Bu durumun analizinin yapılmasının ardından, yan anahtar kelime analizi yapılmalıdır.

Google arama önerileri, Google ilgili aramalar ve anahtar kelimedeki rakip sitelerin içeriklerinde yer alan H1, H2, H3 başlıkları, metin içerisinde yer alan diğer yan anahtar kelimeler tek tek tespit edilmelidir. Tespit edilen anahtar kelime ve yan anahtar kelimeler yazılan içerikte doğru yerlerde kullanılmalıdır. Ayrıca ortalama 1000 kelimelik bir içerikte 8-10 kadar anahtar kelime kullanımı yeterli olacaktır. Yan anahtar kelimelerde de yine aşırıya kaçmamak gerekir.

Görsel Optimizasyonu ve Kullanımı

SEO uyumlu içerik konusunun olmazsa olmazları arasında görsel optimizasyonu yer alır. Bir içeriğin SEO uyumlu olmasını istiyorsak, görselleri de özgünleştirmek gerekir. Yazıların %100 özgün olması, içeriğin %100 özgün olacağı anlamına gelmez. Bu yüzden görseller de olabildiğince özgün hale getirilmelidir.

İçerikleriniz için sıfırdan görseller üretmeniz elbette çok faydalı olur ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Örneğin Google Görseller üzerinden alınan görsellerin birtakım işlemlerden geçmesi gerekir. Bu işlemler için de Photoshop en iyi uygulamalardan biridir.

Görsel bilgisayara indirilmeli ve Photoshop’ta kontrast, parlaklık, renk tonu vb. ayarlarla makul seviyede düzenlenmelidir. Bu işlem görselin renk yapısını bir miktar değiştirir. Ardından görsele konu ile alakalı yazılar eklenerek, daha da özgün bir hale getirilebilir.

Görsel seçimi konusunda Türkçe arama sonuçlarından değil, mümkünse yabancı arama sonuçlarından yararlanılmalıdır. Görsel yukarıdaki tarife uygun bir şekilde özgün hale getirildiği zaman, Photoshop’ta hemen sol üst köşede yer alan Dosya>Web İçin Kaydet adımları uygulanmalıdır. Karşınıza çıkan pencerede görselin türünü JPG olarak seçmeli ve bu sayede boyutunu daha da küçültmelisiniz. Ayrıca kalite ayarı için orta ve yüksek ayarları her zaman için yeterli olacaktır. Bu sayede görsel maksimum kalite ile minimum boyuta çekilir ve sayfanın açılış hızını olumsuz etkilemez. (Site hızını arttırma konusundaki makaleyi inceleyin)

Uzun içeriklerde 3, orta uzunluktaki içeriklerde 2 ve kısa içeriklerde ise 1 adet görsel yeterli olacaktır. Fazla görsel kullanımı sayfa açılışını yavaşlatabilir ve sayfa yüksek bir veri boyutuna sahip olur. Haliyle yavaş bağlantılarda bu durum sayfanın geç yüklenmesine sebebiyet verir ve içeriğin tam anlamıyla SEO uyumlu olması söz konusu olmaz.

Meta Açıklamaları, URL ve Meta Başlığı

SEO uyumlu içerik hazırlarken önceden Yoast SEO vb. eklentiler kullanılmıyordu. HTML kodları ile meta açıklamaları arama motorlarına sunuluyordu. Günümüzde ise WordPress ve Yoast SEO sayesinde meta açıklamaları için içeriğin ve sayfaların sonunda özel alanlar bulunmaktadır.

Meta başlığı Yoast SEO’nun belirttiği uzunluğun dışına çıkmamalıdır. Bu başlık uzunluğu, mobil arama sonuçlarına göre en ideal başlık uzunluğudur. Meta açıklamaları ve URL yapıları da yine aynı şekilde belirli bir uzunluğu geçmemelidir. Kısacası, açıklama, başlık ve URL için kısıtlı bir alan söz konusudur.

Bu kısıtlı alanlar içerisinde başlıkta, URL’de ve meta açıklamasında mutlaka anahtar kelimeye yer verilmelidir. İçeriğinizin yine “köpek bakımı” ile alakalı olduğunu varsayarsak, URL’in sadece “siteadi.com/kopek-bakimi” şeklinde olması yeterlidir. Başlıkta ise “Köpek Bakımı … … ..” gibi bir kullanım uygundur. Yani, anahtar kelime mümkün olduğunca başlığın ilk kısmında yer almalıdır.

Meta açıklamasında ise anahtar kelimenin 2 defa yer alması büyük önem taşır. Meta açıklaması yeterli uzunlukta, 2 cümle ile ifade edilmiş ve 2 anahtar kelime içeren bir açıklama olursa, içeriğin SEO uyumu tamamıyla sağlanmış olur.

Konu ile İlgili Derin Araştırma

SEO uyumlu içerik, okuyucularına maksimum bilgi vermekle yükümlüdür. Google başta olmak üzere çoğu arama motoru böyle bir beklenti içerisinde. O yüzden bir konu ile ilgili içerik hazırlarken, sadece yerel kaynaklardan yararlanmak yanlış olur. Global kaynaklara göz atıp, farklı bilgileri içeriğinize ekleyebilirsiniz.

“Köpek bakımı” anahtar kelimesi ile ilgili içeriklere göz atıldığı zaman, içeriklerin ve içerik başlıklarının sürekli olarak birbirlerine benzediği görülebilir. Global kaynaklara göz atarak, söz konusu anahtar kelimeye yeni başlıklar ekleyebilir ve daha derin bilgileri okuyucularınıza sunabilirsiniz. Bu sayede arama motorları yeni bir bilgi sunmanızdan ötürü içeriğinizi ön plana çıkarmaya başlar. Ayrıca bir müddet sonra diğer siteler de sizden etkilenerek içerik üreteceği için içeriğiniz her daim örnek alınan bir içerik olur.

Konu içerisinde önemli bölgeleri kalın fontlarla belirtmeniz de önemli bir avantaj sağlar.

Konunun derin olması, içeriğinizin belirli anahtar kelimelerde rehber içerik haline gelmesine neden olur. Bu durum sitenizin başka mecralarda da paylaşılmasına ve bu sayede organik olarak farklı kaynaklardan ziyaretçi çekmesine büyük katkı sağlar.

Sosyal Medya Paylaşımları

İçeriğin Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralarda paylaşılması, içeriğe olan ilginin kısa sürede artmasına yardımcı olur. İçeriğe olan ilgi artınca arama motorlarının ilgisi de daha kısa sürede artmaya başlar. İçeriğiniz bu sayede sıralamalarda daha hızlı yükselmeye başlar ve daha hızlı indeks alır.

H Başlıklarının Kullanımı

H başlıklarının kullanımı SEO uyumlu içerik üretirken büyük önem taşır. Dikkat edilmesi gereken konu ise bu başlıkların gereksiz kullanılmamasıdır. Anahtar kelimeyi vurgulamak veya içeriğin arama motorları gözünde ilgi çekmesini sağlamak için H başlıklarının sürekli olarak kullanımı, size avantajdan çok dezavantaj sağlar.

Konunun ana başlığı H1 başlığı olarak kabul edilir ve ana başlık H1 tag’i içerisinde yer almalıdır. İçeriğin devamında herhangi bir yerde H1 başlığını tekrar kullanmak, gereksiz kullanıma girer. Ayrıca H1 başlığın anahtar kelime ile başlaması veya en azından içinde anahtar kelimenin ek almadan saf bir şekilde kullanılması önerilir.

H1 başlığından sonra kullanılacak tüm başlıklar H2 başlığı olmalıdır ve mümkünse H1’den sonra gelen başlıkta yine anahtar kelime kullanılmalıdır. H1’den sonra gelen başlıkta kullanılmıyorsa, diğer H2 başlıklarının herhangi birinde mutlaka anahtar kelime saf bir şekilde kullanılmalıdır. H2 başlıkta kullanılan anahtar kelimenin sadece bir kere kullanılması yeterlidir. Diğer H2 başlıklarında alternatif anahtar kelimeleri kulanabilirsiniz.

İçeriğin akışına göre H3 ve hatta H4 başlıkları da kullanılabilir ancak gerek yoksa, kullanılmaması daha iyi olur. Konunun akışı zaten H3 ve H4 kullanımının gerekip gerekmediğini gösterecektir.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button