1- İşletmeniz Kime Hizmet Ediyor?
Dijital pazarlama stratejinizi oluştururken, işletmenizin kaliteyi mi, yoksa hizmetin ekonomik oluşunu mu hedeflediğini tespit etmeniz önemlidir. Müşteri grubunuz zaten bu durumu çoktan belirlemiştir. Sizden ya uygun fiyat isterler ya da fiyatın öneminin olmadığı kaliteli bir hizmet isterler. İşletmeniz bu iki tür hizmet şekli içerisinden diğer seçeneğe yönelmesi durumunda ciddi bir müşteri kaybı yaşacaktır. Bu yüzden olağan şekilde devam etmek ve müşterileriniz nasıl mutlu oluyorsa, onlara o şekilde hizmet vermek daha akılcı olur. Bulunduğunuz sektörde fiyat politikanız veya kaliteniz rakiplerinize göre mutlaka fark yaratmalıdır. Dijital pazarlama faaliyetlerinizde de mutlaka bu farkınızı kullanmanız gerekir.
Kısacası; sahip olduğunuz müşteri grubunun sizden ne istediğini ve sizin onlara ne şekilde hitap etmeniz gerektiğini mutlaka bilin.
2- Rakipleri Göz Ardı Etmeyin
Dijital pazarlama stratejileri belirlenirken, müşteri grubunu tanımak kadar rakipleri tanımak da büyük önem taşır.
Rakipler hakkında yapacağınız tanımlamalar, onların dijital pazarlama stratejilerini iyi bir şekilde analiz etmekten geçmelidir. Bu konuda dijital pazarlama uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Rakipleriniz dijital ortamlarda ne tür kampanyalar yapıyor, ziyaretçilerine ne tür değerler sunuyor, potansiyel müşterilerine nasıl ulaşıyor ve kendine çekiyor, sunduğu değer ve hizmet önerileri neler gibi ayrıntıları analiz etmeniz gerekir.
Yapılan analizler sonucunda rakiplerinizin yaptıklarının aynısını yapmak yerine, yapmış oldukları dijital pazarlama faaliyetlerini kendi işletmenize uyarlamanız, geliştirmeniz ve daha iyi bir dijital pazarlama ürünü ortaya çıkarmanız, rakiplerinize oranla daha çok potansiyel müşteriye ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
3- Tekliflerinizi Gözden Geçirin
Dijital pazarlama stratejileri içerisinde teklif kısmı olmazsa olmazlar arasında yer alır. Dijital pazarlama faaliyetlerinizin içerisinde teklif de olmalıdır ki potansiyel müşterilerinizin sizi tercih etmeleri için önemli bir sebepleri olsun. Fiyat politikanız, yani vermiş olduğunuz teklif, sunduğunuz değer önerisi veya hizmetten çok daha büyük önem taşır. Sizi tercih eden kişilerin büyük bir çoğunluğu vermiş olduğunuz teklifi beğendiği için tercih eder.
Teklif konusunda ise yine 1. maddeye dönmemiz, 2. maddeden de yararlanmamız gerekir. Öncelikle işletmenizin yüksek gelirli mi yoksa düşük ve orta gelirli müşterileri mi hedef aldığını belirleyerek bir teklif hazırlamanız gerekir. Yüksek gelirli müşteriler için uyguladığınız fiyat politikası ve düşük gelir grubu için uyguladığınız fiyat politikası birçok farlılıklar içerir. Her iki müşteri grubuna hitap etmek zordur.
Hitap ettiğiniz bütçe grubu ne olursa olsun, oluşturduğunuz teklifin avantajlı hissettirecek tarafları olması gerekir. Örnek olarak şu tekliflere göz atabilirsiniz:
- Toplu siparişlerde %10-20 indirim.
- Yeni üyelerinize özel indirimler.
- Sağlanan referans üyeler için indirimler.
- Maliyeti olmayan ancak karşı tarafa fayda sağlayan ücretsiz hizmetler.
- Sizi sosyal medya hesaplarından takip edip, paylaşan kişilere özel indirimler.
- Herhangi bir ürün veya hizmet satın alınması durumunda, tamamlayıcı diğer ürün veya hizmetlerde belirli oranda indirim. (Örnek: Laptop alana, kablosuz mouse ürününün belirli bir indirimle satılması)
- Kullanıcı deneyimi olarak geri bildirim yapan müşterilerinize özel indirimler. (Google işletme hesabı veya web siteniz üzerinden yapılan yorumlar)
4- Sanal İçerik Sunumu ve Kullanıcı Deneyimleri
Dijital pazarlama stratejileri belirleyerek daha çok müşteri kazanmak ve markanızı daha çok duyurmak istiyorsanız, her şeyden önce bir web siteniz veya Google işletme profilinizin olması gerekir. Zaten günümüzde sektör ne olursa olsun, işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşabilmeleri için kullandıkları yol mutlaka sanal dünyadan geçiyor. Bu yüzden bu kendisi sanal fakat getirisi gerçek dünya içerisinde güçlü bir şekilde kendinize yer edinmeniz önemlidir.
Web sitenizde veya Google işletme hesabınızda gerçek müşterilerinizin sizin hakkınızda yapmış olduğu yorumlar önem taşır. Normal şartlarda birçok kişi web siteniz veya Google işletme hesabınızda kullanıcı deneyimini paylaşmaktan kaçınır ve zaman kaybı olarak görürler. Yapmış olduğunuz ufak bir indirim sayesinde söz konusu geri bildirimleri çok daha kolay bir şekilde alabilirsiniz. Bu sayede sanal dünyadaki potansiyel müşterileriniz, gerçek müşteri yorumları sayesinde sizden hizmet almadan veya sizinle iletişime geçmeden önce bile şirketinize fazlasıyla güvenebilirler.
5- Markanızın Sahip Olduğu Değer Ne? Müşterilerinize Sunduğunuz Farklar Neler?
Dijital pazarlama stratejilerinde başarıya ulaşmak işletmenizi, müşterilerinizi ve yeteneklerinizi tanımaktan geçer. Her işletmenin rakiplerine göre sahip olduğu önemli bir gücü vardır. İşletmenizin adı geçtiğinde müşterilerinizin aklında ise o güç canlanır. Markanızla özdeşleşmiş olan bu güçlü yanınızı sürekli olarak kullanın. Güçlü yanlarınızı tespit edin ve rakiplerinize göre bu güçlü yanınızı nasıl kullandığınızı potansiyel müşterilerinize ispatlayın.
Kullanmış olduğunuz üretim teknolojileri, dağıtım politikalarınız, fiyat politikanız, kalite esaslarınız, sloganınız, markanız, ar-ge çalışmalarınız, iletişim kanallarınız ve işletmenize dair bu tür her detay, rakiplerinize oranla daha etkileyici olabilir. Yeni müşterilerinizi ise mutlaka bu yönünüzle kazanmayı denemelisiniz. Oluşturduğunuz dijital pazarlama kampanyalarında bu güçlü yönünüzü yaratıcı fikirlerle birleştirerek öne çıkarmalısınız.
6- Güçlü Yönünüzü Geliştirin ve Ulaşılması Zor Bir Noktaya Getirin
Dijital pazarlama stratejileri sayesinde sürekli olarak kazanmak ve verimlilik elde etmek istiyorsanız, güçlü yönünüzü iyi kullanmanız gerekir. Güçlü yönünüz, sektörünüzdeki rakiplerinize oranla müşterilerinize daha iyi sunduğunuz herhangi bir değer önerisidir. Bu değer önerisinin ise taklit edilemez olması, sürekli olarak rakiplerinize göre önde olmanız anlamına gelir. Aksi halde kısa bir süre sonra rakipleriniz sizi taklit edip, değer önerinizi güçlendirip karşınıza çıkarlar. Taklit edilemez olması sektörde süreklilik kazanmanızı sağlar.
Şartlar nedeniyle değer öneriniz taklit edilebilir de olabilir. Bu gayet doğal bir durumdur ancak bu durum karşısında sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz/yenilemeniz gerekir. Güçlü yönlerinizi trende göre uyarlamanız, trend yaratmanız ve bu iki unsuru alışkanlık haline getirmeniz şarttır. Taklit edilebilir güçlü yönler ancak bu şekilde ayakta kalabilirler.
7- Anahtar Kelime Stratejisi
Dijital pazarlama stratejileri içerisinde anahtar kelime belirlemek ve bu anahtar kelime çevresinde çalışmalar gerçekleştirmek, dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri olarak tanımlanabilir.
Yine bu noktada müşteri grubunuzu iyi tanımanız ve Google’da hangi aramalar sonucunda size veya rakiplerinize ulaştıklarını tespit etmeniz gerekir. Belirlenen anahtar kelimeler çevresinde ise SEO çalışmaları veya tıklama başına ödemeli reklamlardan yararlanılmalıdır. Her iki çalışmadan da faydalanmak, sanal dünyadaki potansiyel müşterilerinize ulaşmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
8- Videolu İçerikler
Dijital pazarlama stratejileri arasında güven kazanma konusunda en çok önem taşıyan unsurlardan biri de videolardır. Web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda ve sanal kullanıcıların size ulaşabilecekleri her türlü sanal mecrada mutlaka videolu içerikler kullanmalısınız.
Videolu içeriklerde çalışma prensiplerinizi, hizmet kalitenizi, değer önerinizi, müşterilerinizin memnuniyetini, neden sizi tercih etmeleri gerektiği vb. detayları başarılı bir şekilde karşı tarafa aktarmalısınız. Gerçek görüntüler kullanmalı, profesyonel kurgular ve çekimler ile içeriğinizi güçlendirmelisiniz.